keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Ryttypipon ohjetta pukkaa!



*marjuska*lla oli Rollon reissulla tällainen ryttypipo. Piposta tuli kyselyä että miten se on tehty ja ohjeen paikkahan siinä sitten oli. Tässä siis kuvallista ohjetta vuorilliseen ryttypipoon.

Ensiksi leikataan pipopalat. Kuvasta saa huonosti selvää kaavasta mutta poikkiviiva/taiteviiva näkyy ja sen alapuolella on vuoriosa ja yläpuolella päälliosa. Päällipuoli on noin 30cm korkea ja vuorin puoli noin 20cm. Kaavan leveys on päänympärys jaettuna kahdella. Tähän ei siis ole jaossa kaavaa suoraan mutta malli on kyllä helppo piirtää. Tuollainen pyöristetty pitkula. :-)
Tarvitset kaksi  samanlaista kappaletta. Jos vuori on eri kankaasta (kuten sinisessä pipossa) taita kaava viivan kohdalta kahtia ja leikkaa vuorikappaleet eri kankaasta ja saumuroi yhteen päällikankaan kanssa oikeat puolet vastakkain jotta saat kuvan mukaiset pitkulat kappaleet. Tee vuorista/taitteesta päällikankaan puolelle n 1,5-2cm  päähään merkki jotta osaat aloittaa rypytyksen oikeasta kohtaa.

Sitten ommellaan. Saumuroidaan pipon ympäri aloittaen vuorin puolelta päälaelta. Voit saumuroida tässä vaiheessa pipon ympäri ja rypyttää päällipuolen erikseen tai voit tehdä kuten tämän pipon kanssa tehtiin, eli ompelet kerralla ympäri ja rypytät.

Hakkimerkin kohdalta aloitetaan rypytys framilonilla (eli joustonauhalla. Miksei normaali kuminauhakin käy). Tässä tosiaan samalla ommellaan pipo "kiinni" ja rypytetään. Helpoiten framilonin sai tuonne paininjalan alle kun jätti reilun hännän, laittoi neulat alas, nosti paininjalan ja ujutti sitten framilonin paininjalan alle pitäen hännästä kiinni. Sitten voi laskea paininjalan, nostaa neulat ja vetää hännästä framilonin neulojen alle. Pidä kuitenkin toisella kdellä framilonista kiinni myös paininjalan etupuolelta ettei se karkaa.

Sitten rypytetään. Toisella kädellä auta paininjalan takaa ettei ompelus lähde luistelemaan ja toisella venytä nauhaa napakasti. Se framilonhntä auttaa alkuvaiheessa rypytystä. Ihan mututuntumalla framilonin saa venyttää aika napakasti.

Sen jälkeen pipon pitäisi näyttää tältä. Se on ympäriinsä saumuroitu ja päälliosa on rypytetty kuin karjalanpiirakka.

Jotta pipo saadaan oikeinpäin, leikataan vuorin päälaelle lovi kun pipo on kaksinkerroin ja käännetään pipo oikeinpäin aukon kautta. Loven mitta tässä taitaa olla noin 3cm*7cm, taitettuna siis. Samalla leikkausella lähtee saumurointihäntä.

Seuraavaksi käännetään pipo ja saumuroidaan vuoren aukko kiinni. Päättele langanpäät vielä.

Kun pipon kääntää oikein päin on se jo periaatteessa valmis. Vielä voit lisätä tikkauksen pipon alareunaan jos haluat.

Ja tältä se näyttää päässä. Malli on oikein kiva ja tuollalailla sauma vinossa pidettynä parhaimmillaan.

Toinen kuva vielä jossa näkyy että pipo lörpöttää jonkin verran päälaelta.

Kankaat: sininen Sampsukasta ja Metsä-trikoo Hannan kankaasta
Pipon ompelemisen iloa itse kullekin! :-) Toivottavasti ohjeesta oli apua ja kertokaa jos joku kohta jäi epäselväksi. Ohjeita kun ei ole ennen pahemmin kirjoiteltu. :-D

Pssst. Näitä pipoja saa myös valmiina ILOselta KettuLiinilta vaikkapa juurikin tuosta Metsä-trikoosta. Ota yhteyttä jos ei itse huvita ommella! :-D

6 kommenttia:

  1. Hyvä ohje. Selväks tuli, nyt heti ompelemaan ;) kiitos! T:Noora

    VastaaPoista
  2. Paljon kiitoksia ohjeesta. Tätä tekisi mieli kokeilla.

    VastaaPoista
  3. Todella hieno pipo! :) Kiitoksia ohjeesta! Tuommoisen pipon teen heti seuraavaksi :)

    VastaaPoista
  4. mites ton framilonin pituuden osaa päättää?
    siala

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en oo mitannut sitä tekemissäni pipoissa vaan venyttänyt sitä vain napakasti. Uskaltaa aika reilusti venyttää. Vinkkinä kerron että on helpompi venyttää framilonia suoraan katkaisematta kuin katkaista se vamiiksi pätkäksi. :)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta, surautin juuri itselle raitakankaasta yhden kappaleen. Framilonia tosiaan sais venytellä aika reilulla kädellä, seuraavaan ehkäpä enemmän, mutta onnistui tämä ekakin hyvin. T. Paula

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommenteista. :-)